Finaliści Fundacji

Poniżej przedstawiamy wybrane profile studentów i absolwentów, którzy, dzięki swoim predyspozycjom, kompetencjom, umiejętnościom i wiedzy, otrzymali propozycje staży/praktyk w dwóch ostatnich edycjach programu stażowego SNRP. Zamieszczamy ich zdjęcia oraz opinie na temat programu stażowego SNRP.

Serdecznie gratulujemy. Cieszymy się, że mamy okazję z Wami współpracować.

Łukasz Skrzat

Stażysta - H&M Logistics – Lider Grupy

Student I roku, II stopnia studiów kierunku Logistyka, Wydział Inżynierii Zarządzania na Politechnice Poznańskiej.

O ofercie stażu i rekrutacji prowadzonej przez Fundację Rozwoju Talentów dowiedziałem się przypadkiem, przeglądając kolejne oferty praktyk i staży na stronie Politechniki Poznańskiej. Zainteresowała mnie oferta oraz samo zgłoszenie, które w odróżnieniu od innych było rozbudowane. Posiadało pytania zarówno zamknięte jak i otwarte, dotyczące moich studiów oraz odbytych wcześniej praktyk i staży. Zgłoszenie na staż okazało się dopiero początkiem kilku etapów rekrutacji, zawierających zadania powiązane z ofertą stażu oraz znajomością języka obcego.  Dużym atutem były szybkie informacje zwrotne o postępach w kolejnych etapach oraz sama atmosfera podczas każdego spotkania. Każdej zainteresowanej osobie polecam poświęcić kilka chwil na wypełnienie zgłoszenia, bo niezależnie od wyniku końcowego, można dowiedzieć się wiele o sobie podczas zadań zarówno wykonywanych w grupach jak i pojedynczo. Polecam !

Paula Bąkowska

Stażystka – H&M Logistics – Lider Grupy

Studentka III roku I stopnia studiów kierunku Logistyka, Wydział Inżynierii Zarządzania na Politechnice Poznańskiej.

Wzięcie udziału w programie SNRP to jedna z najlepszych decyzji jakie podjęłam do tej pory. Fakt, że udało mi się otrzymać staż w tak prestiżowej firmie cieszy jeszcze bardziej. Polecam każdemu studentowi i absolwentowi, tym, którzy dopiero zaczynają swoją karierę zawodową oraz tym, który już ją zaczęli, ale gdzieś zgubili na nią pomysł - Fundacja pomoże Wam niezależnie od tego, w którym momencie się właśnie znajdujecie. Trzymam kciuki za uczestników kolejnych edycji, a Fundacji gorąco dziękuję".

Weronika Jabczyńska

Stażystka – PEPCO – Dział Planowania

Studentka II roku, II stopnia studiów kierunku Inżynieria Materiałowa, Wydział Budowy Maszyn i Zarządzania na Politechnice Poznańskiej.

Na Fundację Talentów trafiłam całkiem przypadkiem. Przeglądając strony internetowe oferujące staże i praktyki dla studentów zetknęłam się z ciekawą ofertą zamieszczoną właśnie na stronie organizacji. Postanowiłam aplikować na stanowisko. Nie zniechęcił mnie fakt wypełnienia rozbudowanego kwestionariusza dotyczącego moich wcześniejszych doświadczeń życiowych i predyspozycji mnie cechujących. Był to dopiero wstęp do szeregu etapów, których wymagała rekrutacja. Każdy etap podlega merytorycznej ocenie, dzięki której możemy dowiedzieć się o swoich mocnych stronach i tym, nad czym powinniśmy popracować. Rekrutacja przebiegała bardzo sprawnie, informacje zwrotne były bardzo czytelne a podejście rekruterek bardzo fachowe. Z czystym sumieniem mogę polecić udział w programie każdej osobie poszukującej pomysłu na siebie, a Fundacji Talentów sukcesów w odnajdywaniu mnogiej ich liczby w kolejnych, nadchodzących edycjach.

Michał Cyc

Stażysta - Amica Wronki – Dział Badań i Rozwoju

Student II roku II stopnia studiów kierunku Samochody i Ciągniki, Wydział Maszyn Roboczych i Transportu na Politechnice Poznańskiej.

„Na Fundację Talentów trafiłem przypadkowo na stronie wydziałowej Politechniki. Zainteresowany jedną z ofert złożyłem aplikację, następnie wpadłem w wir rekrutacyjny. Sama idea Fundacji ma trzy zasadnicze plusy. Pierwszym dużym plusem było zorganizowanie całej rekrutacji w Poznaniu, pomimo że przedsiębiorstwo, którego ofertą byłem zainteresowany było we Wronkach. Zaoszczędzono nam w ten sposób czas oraz finanse, które musielibyśmy poświęcić na dojazdy. Kolejnym plusem była informacja zwrotna na temat naszych postępów po każdym etapie. Pokazuje to rzetelność całego przedsięwzięcia, a Kandydaci mają świadomość, że ich osiągnięcia są w pełni sprawdzane i weryfikowane przez Pracowników Fundacji. Dodatkowo pozwala to na wyciągnięcie wniosków, co należy jeszcze poprawić.Natomiast trzeci plus to fakt, iż oferta stażu od samego początku była jasna i klarowna, idąc na pierwszy stopień rekrutacji już wiedzieliśmy o co walczymy, bez żadnych gwiazdek małym druczkiem na dole strony.
Polecam ten program stażowy dla Studentów kończących rozdział „Studia” i zaczynających rozdział „Życie zawodowe”, taki staż to idealny przedsionek łączący te dwa światy i dający szanse na osiągnięcie sukcesu zawodowego.”

Wiktor Kubicki

Stażysta – Profitroom – Junior Front-End Developer

Student III roku I stopnia studiów kierunku Informatyka, Wydział Informatyki na Politechnice Poznańskiej.

„Po raz drugi wziąłem udział w rekrutacji przeprowadzonej przez Fundację Rozwoju Talentów i po raz drugi jestem pod wrażeniem profesjonalizmu z jakim rekrutacje są organizowane i przeprowadzane. Zakres testów był dobrany tak by jak najlepiej ocenić rzeczywistą wartość dla pracodawcy - punktowana była realna wiedza a nie wysoka charyzma podczas rozmowy jak to odbywa się podczas wielu spotkań z rekruterami. Dzięki temu firma ma pewność, że zatrudni przydatnego pracownika a pracownik wie, że firma będzie pozwalała wykazać się umiejętnościami niekoniecznie przy robieniu kawy.”

Milena Przybysz

Stażystka - Amica Wronki – Dział Technologii

Studentka II roku II stopnia studiów kierunku Technologia Chemiczna, Wydział Technologii Chemicznej na Politechnice Poznańskiej.

„Program stażowy realizowany przez Fundacje znacznie różni się od innych programów w których brałam udział. Na początku gdy dowiedziałam się o ilości etapów, które należy przejść byłam przerażona, ponieważ nigdy przedtem biorąc udział w innych programach tylu etapów nie było. Jednak przechodząc przez kolejne etapy procesu rekrutacji zaczynało mi się to coraz bardziej. Przekonała mnie naprawdę dobra organizacja zespołu zajmującego się rekrutacją, pomysłowość zadań jakie dla nas przygotowali, miejsca w których odbywały się kolejne etapy ale przede wszystkim bardzo życzliwe podejście do nas tzn. potencjalnych rekrutów – ludzi młodych i w większości przypadków niedoświadczonych. Osobą prowadzącym chciałabym bardzo serdecznie podziękować za organizację całego programu, serdeczność oraz udzielanie istotnych wskazówek.”

Monika Stokowska

Stażystka - Amica Wronki – Dział Zakupów Komponentów

Studentka II roku II stopnia studiów kierunku Zarządzanie, Wydział Zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu.

„O Fundacji Rozwoju Talentów dowiedziałam się całkowicie przypadkiem. Przed jednym z wykładów podeszła miła dziewczyna i zaczęła opowiadać o całej koncepcji przedsięwzięcia. Akurat byłam w trakcie poszukiwania stażów, więc bardzo zainteresowała mnie oferta Fundacji. Pierwszy etap czyli testy, nie były męczące, tak samo jak przeprowadzony AC. Ciekawe zadania, miła i sympatyczna atmosfera, kreowana przez Assesorki. Dużym plusem jest opis naszych kompetencji, które otrzymaliśmy po zakończeniu tego etapu. Sama rozmowa kwalifikacyjna w Amice, przebiegła w niesamowicie przyjaznej atmosferze oraz zostały wyjaśnione wszelakie wątpliwości na temat samej oferty.

Profesjonalne podejście, świetna oferta stażu, co do samej organizacji również nie ma zastrzeżeń, tak właśnie powinny działać takie Fundacje : )”

Daniel Szczepaniak

Stażysta – Kimball Electronics – Stażysta w Dziale Produkcji Elektronicznej

Student I roku II stopnia studiów kierunku Mechatronika, Wydziału Budowy Maszyn i Zarządzania na Politechnice Poznańskiej.

"O stażu w firmie Kimball dowiedziałem się z informacji udzielanych przez Fundacje Rozwoju Talentów. Gdy tylko przeczytałem tę informację nawet nie wahałem się, tylko od razu wysyłałem swoją knadydaturę. Proces rekrutacji wedlug mnie przebiegł wzorowo. Podzielony na trzy części: test z wiedzy technicznej, test z języka angielskiego oraz rozmowa z HR i potencjalnym przyszłym kierownikiem. Rozmowy prowadzone z HR pozwoliły na wyjaśnienie wielu wątpliwości, jak i również przebiegały w miłej atmosferze. Polecam wykorzystać każdemu taką szansę."

Aleksandra Wilk

Stażystka – H&M Logistics – Lider Grupy

„Do wieloetapowej rekrutacji oferowanej przez Fundację Talentów podchodziłam dość sceptycznie - zajmują sporo czasu, trzeba pokonać bardzo wielu kandydatów i prawdopodobnie generują więcej stresu niż pojedyncza rozmowa kwalifikacyjna. Ta rekrutacja jednak różniła się od dotychczas przebytych i bardzo się cieszę, że wzięłam w niej udział. Szczególnie do gustu przypadła mi część związana z Assesment Center - pozornie niezwiązane z pracą zadania, podczas których Assesorki bacznie obserwowały moje zachowanie, by na zakończenie przesłać kompletną, w pełni oddająca moją osobowość ocenę, która również zwracała uwagę na to, nad czym należy w przyszłości popracować. Warto docenić również komunikację, która działała bez zarzutu. Po każdym etapie otrzymywałam informację zwrotną na temat rezultatu oraz wytycznych co do dalszych kroków. Rzadko kiedy można spotkać tak profesjonalne podejście do procesów rekrutacji. Polecam! :)”

Marcin Kupiński

Stażysta – PEPCO – Dział Planowania

Student II roku, II stopnia studiów kierunku Geologia, na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

„O programie stażowym dowiedziałem się od mojej dziewczyny, która znalazła u siebie na wydziale ulotkę Fundacji Rozwoju Talentów. Z racji kierunku studiów, jaki kończyłem, podszedłem do tej oferty sceptycznie. Jednak po kilku dniach przejrzałem kilka ofert stażu i złożyłem aplikację na najbardziej obiecującą z mojego punktu widzenia. Prezentacja była na tyle interesująca, że dostrzegłem szansę na rozwój i pomysł na aktywność zawodową. Z każdym zaliczonym etapem rekrutacji czułem, że uczestniczę w bardzo dobrym przedsięwzięciu. Do najciekawszego doświadczenia zaliczam sesję Assesment Center, z którą spotkałem się pierwszy raz. Dzięki raportowi z AC dowiedziałem się o sobie nowych rzeczy, tego, co jest u mnie dobre, ale i wykaz cech i nawyków, które wymagają jeszcze zmiany. Cały proces naboru był przeprowadzony profesjonalnie, szybko i przyjemnie. Z przekonaniem mogę polecić Fundację, jako miejsce, w którym pojawiają się dobrze przygotowane i atrakcyjne oferty. Jeśli ktokolwiek szuka dla siebie miejsca na rynku pracy i zastanawia się, gdzie postawić pierwszy krok, to Fundacja jest najwłaściwszym miejscem”.

Michał Łatko

Stażysta – TOP FARMS WIELKOPOLSKA – Dział Produkcji Roślinnej

Student IV roku, II stopnia studiów kierunku Mechanical Engineering, na Politechnice Poznańskiej

„Ofertę stażu oferowaną przez Fundację Rozwoju Talentów znalazłem na stronie Centrum Praktyk i Karier Politechniki. Mimo, że nie spełniałem wszystkich wymaganych kryteriów, postanowiłem złożyć aplikację. Zostałem zaproszony najpierw na testy pisemne, a następnie na Assessment Centre. Jako, że wypadłem dobrze, a nie spełniałem wymaganych kryteriów, został mi zaproponowany staż w innym dziale, pasującym do mojego wykształcenia. Mogę w pełni polecić Fundację wszystkim, który poszukują pracy lub staży - pełen profesjonalizm i bardzo dobra współpraca!"

Aleksandra Gałązka

Stażystka – H&M Logistics – Lider Grupy

Studentka IV roku, II stopnia studiów kierunku Finanse i Rachunkowość, na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu

"Na ofertę stażu w ramach programu SNRP natknęłam się podczas poszukiwania ciekawych ofert stażowych. Ta pozycja wydała mi się intrygująca, ale też wymagająca, dlatego zdecydowałam się zaaplikować. Proces rekrutacji nie różnił się wiele od innych, prowadzonych przez największe korporacje - był wieloetapowy, począwszy od rozbudowanego zgłoszenia online, poprzez testy logicznego myślenia, znajomości języka obcego, Assessment Centre i na końcu rozmowy kwalifikacyjnej bezpośrednio u pracodawcy.  Cały proces przebiegał bardzo sprawnie i profesjonalnie. Po każdym etapie otrzymałam informację zwrotną o wynikach i dodatkowe, cenne uwagi na temat mojej pracy.  Polecam każdemu, kto lubi zdobywać nowe doświadczenia i nie boi się wyzwań."

Monika Piechota

Stażystka – PEPCO – Dział Planowania

Studentka V roku, II stopnia studiów kierunku Towaroznawstwo,  na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu

"O Fundacji Rozwoju Talentów dowiedziałam się od starszych kolegów. Z ciekawości zajrzałam na stronę Fundacji, gdzie znalazłam bardzo wiele atrakcyjnych ofert stażowych. Postanowiłam aplikować w kolejnych edycjach programu Student Na Rynku Pracy. Otrzymałam odpowiedź zwrotną na wszystkie aplikacje. Wszystkie etapy rekrutacji w Fundacji przebiegały w bardzo miłej atmosferze. Harmonogram kolejnych spotkań rekrutacyjnych był przejrzysty, a informacje o spotkaniach przesyłane z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym. Wszystkie osoby z Biura Fundacji były bardzo pomocne i odpowiadały na wszelkie wątpliwości. Polecam korzystanie z ofert Fundacji. Jest ona szczególnie pomocna dla ludzi młodych, którzy dopiero rozpoczynają karierę zawodową. Pomaga nie tylko w znajdowaniu praktyk lub staży, lecz również przygotowuje do procesów rekrutacyjnych u przyszłych pracodawców."